4.11.2022

Дихальна гімнастика при панічних атаках.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДИХАТИ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ?

Раптова поява почуття страху смерті і незрозумілою сильної тривоги може бути обумовлено реакцією вегетативної нервової системи на негативні переживання і стреси. Вийти з такої ситуації кожен зможе самостійно, якщо буде знати, як нормалізувати дихання при панічних атаках.

ЯК БОРОТИСЯ З РАПТОВИМИ НАПАДАМИ ПАНІКИ?

Напад паніки може наздогнати в будь-який момент. Його передбачити неможливо. Часті переживання, накопичення проблем можуть спровокувати раптове прискорене серцебиття, тремтіння, поява холодного поту, брак повітря.

Цей стан вимагає консультації невропатолога, але зняти основні симптоми можна власними силами. Дихальна гімнастика при панічних атаках допоможе заспокоїти нервову систему і запобігти подальшим напади.

Коли виникає сильна тривога і страх, людині складно зробити повний вдих або видих. Порушується дихальний ритм. Якщо не привести його в норму в перші хвилини, ситуація може погіршитися, і це призведе до різкого задухи, звуження судин, втрати свідомості.

Люди, схильні до панічних настроїв, повинні знати, як допомогти собі. Такий стан не загрожує життю людини, але вміння з ним справлятися допоможе в майбутньому уникнути подібних неприємних відчуттів.

ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ

Методи дихальної корекції полягають у тому, що за допомогою дихальних вправ усувається спазм в горлі,легкі забезпечуються повітрям при гіпоксії, знімаються інші симптоми.

Існує кілька способів нормалізації цього стану. Освоювати їх потрібно не в момент кризи, а заздалегідь, щоб все прийоми відпрацювати до автоматизму. Кожен може при бажанні вибрати найбільш підходящий і скористатися ним в потрібний момент.

ТЕХНІКА ДИХАННЯ ЖИВОТОМ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ

При нападах важливо, щоб робота нервової системи була якомога швидше відновлена, відновити її допоможе така методика, як дихання животом при панічної атаки.

Усвідомлене дихання за допомогою діафрагми (без руху в грудній клітці) — ефективний засіб. Воно дозволяє наситити організм киснем і привести в норму симпатичну нервову систему.

дИХАННЯ ПО КВАДРАТУ

Такий спосіб заспокоїтися широко використовується в східних дихальних практиках. Він легкий у виконанні і досить ефективний. Дихання під час вправи повинно бути плавним.

Вдих робиться носом не поспішаючи на рахунок 1-2-3-4, потім слід затримка дихання, яка триває така ж кількість часу. На видиху потрібно також порахувати до чотирьох і зробити паузу перед наступним вдихом. Видих бажано робити ротом. Під час паузи після видиху слід посміхнутися або представити свою посмішку. Це швидко розслабить м’язи.

Фахівці радять при виконанні цієї вправи знайти очима предмет у формі квадрата або схожий на цю фігуру (вікно, картина, телевізор, будинок) і переміщати погляд від одного його кута до іншого. Таким чином, всі етапи цієї техніки будуть паралельно фіксуватися поглядом.

Результат: організм позбавляється від вуглекислого газу, що утворюється при учащении дихального ритму, викид адреналіну блокується, м’язи розслабляються.

ДИХАННЯ В ПАКЕТ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ

Є ще один спосіб поліпшити свій стан при неврозах або депресії — дихання в пакет. При цьому до рота потрібно піднести пакет і зробити глибокий тривалий вдих носом, а потім видих ротом. При наступному вдиху в організм надійде частина СО2, це необхідно, щоб його співвідношення з киснем стало збалансованим.

Через брак пакету цю методику можна застосовувати, використовуючи долоні рук, але це не дасть великого ефекту. У таких випадках краще звернутися до інших вправ.

Правильне дихання при панічних атаках здатне зупинити напад протягом кількох хвилин.

МЕТОД ДИХАННЯ НА РАХУНОК 5-2-5

Позбутися від гіпервентиляції легких можна за допомогою дихання на рахунок 5-2-5.

Ця техніка полягає в наступному: перші 5 секунд — вдих (при цьому дихання повинно бути діафрагмовим, але не грудним), потім 2 секунди — затримка дихання, протягом наступних 5 секунд — спокійний повільний видих.

Повторити вправу потрібно 2 рази, а потім зробити перерву і дихати звичним способом. Після розслаблення знову все повторити. Кількість підходів — 5.

При будь-якому нервовому напруженні можна використовувати описані техніки, при яких неспішним глибоким диханням забезпечується нормалізація роботи нервової системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДИХАТИ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ? Раптова поява почуття страху смерті і незрозумілою сильної тривоги може бути обумовлено реакцією ве...