4.21.2021

Тренування пам’яті: 10 порад

 Тренування пам’яті: 10 порад


Щоб менше забувати, найголовніша порада — дотримуйтеся здорового способу життя. Прогулянки на свіжому повітрі, спорт і повноцінний сон допоможуть організму швидше справлятися зі стресами, а отже, у нього будуть сили і для повноцінної роботи мозку.

Робіть фізичні вправи

Під час занять спортом наш мозок насичується киснем. Будь-яке фізичне навантаження також сприяє створенню нейронних зв’язків, покращує тонус судин і знижує рівень стресу. Регулярні заняття спортом у період від 30 до 50 років допоможуть запобігти розвитку деменції на більш пізніх етапах життя.

Ходіть пішки

Ефект від ходьби — такий самий, як і від занять спортом. Півгодинна піша прогулянка прискорить кровообіг мозку, що в свою чергу допоможе поліпшити пам’ять і здатність до концентрації.

Танцюйте

Будь-яка рухова активність позитивно впливає на організм, насичує клітини киснем і запобігає ризику виникнення деменції. Крім того, під час занять танцями необхідно запам’ятовувати рухи, що відмінно розвиває пам’ять.

Стежте за рівнем вітаміну D

Низький рівень вітаміну D може викликати цілу низку проблем зі здоров’ям, зокрема зниження когнітивних функцій. Дослідження показало, що люди, у яких рівень вітаміну D нижче 20 нанограмів на мілілітр, втрачають пам’ять швидше, ніж ті, у кого вітамін D у нормі. Найкращий спосіб дізнатися, чи потрібна вам добавка цього вітаміну, — здати аналізи.

Спіть не менше 8 годин

Ідеально — лягати спати та прокидатися в один і той самий час. Неодноразові дослідження з вивчення взаємозв’язку сну та пам’яті підтверджують, що сон має вирішальне значення для нормальної роботи мозку, а його нестача погіршує пам’ять.

Їжте більше ягід

Намагайтеся їсти більше ягід, особливо чорниці. Фахівці з’ясували, що в тих, хто регулярно їсть принаймні по 200 грам полуниці або чорниці щотижня, пам’ять набагато краща. Чорниця багата на флавоноїди, які зміцнюють існуючі нейронні зв’язки в мозку.

Включіть у раціон клітковину

Продукти, в яких міститься клітковина, сприяють оновленню клітин мозку. Вона також стимулює обмін речовин і підтримує когнітивні функції. Клітковина міститься в бобових, овочах, горіхах.

Дозвольте собі чашечку кави

Уже давно точаться суперечки про те, чи впливає кофеїн на роботу пам’яті. Одне з недавніх досліджень показало, що чашка кави після виконання завдання дозволяє довше пам’ятати інформацію.

Читайте

Під час читання підвищується мозкова активність, поліпшується кровообіг і, як наслідок, поліпшується пам’ять. До того ж, читання тримає в тонусі нейрони й синапси мозку — чим краще вони працюють, тим краще працює наша пам’ять та увага.

Спілкуйтеся з друзями

Німецькі неврологи провели експеримент, в ході якого з’ясували, що люди з підвищеним дофаміном запам’ятовували інформацію краще. Виявилося, що гормон радості дофамін позитивно впливає на довгострокову пам’ять. Спілкування з друзями приносить нам задоволення, а отже, це швидкий шлях до хорошої пам’яті. 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДИХАТИ ПРИ ПАНІЧНИХ АТАКАХ? Раптова поява почуття страху смерті і незрозумілою сильної тривоги може бути обумовлено реакцією ве...